Figurteatret i Nordland – en presentasjon

Figurteatret i Nordland er et internasjonalt produksjonssenter for figurteater. Teatret ble etablert i 1991 og har 5 fast ansatte og ikke et fast ensemble. Hvert år produseres 5-6 forestillinger i samarbeid med profesjonelle scenekunstnere/grupper fra inn- og utland. Figurteatret administreres av Nordland Fylkeskommune og holder til i Lofoten, i fiskeværet Stamsund, som har omtrent 1000 innbyggere. I umiddelbar nærhet til teatret finnes matbutikk, restauranter, 2 puber, rorbuutleie, kunstgalleri og friteaterscener.

Stamsund Fiskebat - Klikk for stort bilde L1050444 - Klikk for stort bilde L1000414 - Klikk for stort bilde L1050428 - Klikk for stort bilde L1050393 - Klikk for stort bilde L1050401 - Klikk for stort bilde

 

 
Hurtigruten anløper Stamsund 2 ganger pr. dag (nord- og sørgående). Kommunesenteret Leknes er bare 15 minutters bilreise unna. Her finnes det meste av butikker, vinmonopol, kino, restauranter og flyplass. Det er flere daglige bussavganger mellom Stamsund og Leknes. Bilutleie er også tilgjengelig i Stamsund.
 
En av Figurteatrets nærmeste naboer er Stamsunds sosiale midtpunkt, Skjærbrygga, som rommer pub, restaurant, klubblokale/konsertscene og rorbu-utleie. Skjærbryggas restaurant ble kåret til en av Norges beste i 2001/2002 av Fagforum for mat og drikke. Puben er trivelig og smakfullt innredet med en stor åpen peis. Her kan man slappe av med en avis på formiddagen eller høre på levende musikk om kvelden, på en av de mange konsertene som arrangeres her. Skjærbrygga har alle rettigheter. Mer informasjon her.
 
Vi har ikke bare kort vei til, men ligger midt i, en slående vakker natur med rike muligheter for fjellturer på ski eller til fots og fisketurer på havet eller i elver og innsjøer. I Stamsund ligger også en av Norges flotteste alpinbakker med 1700 meter nedfart, og en utsikt fra toppen som kan ta pusten av selv den mest blaserte tindebestiger. Snøbrettmesterskapet The Arctic Challenge ble arrangert i Stamsund flere ganger rundt år 2000.

Gode arbeidsforhold
Figurteatret holder til i et eget hus som rommer alle teaterets tekniske og administrative fasiliteter. Med alt som behøves til produksjon og alt for å dekke daglige praktiske behov under samme tak, tilbyr teateret ideelle forhold for arbeidsro og en konsentrert og produktiv prosjektperiode. Mange opplever at Stamsund og Lofoten innehar en egen ro og stillhet som det er vanskelig å finne i de storbyene der teatre og teaterfolk vanligvis arbeider, og som fremmer og stimulerer arbeidslyst og kreativitet.Figurteatret har egen bil som gjester kan disponere når den er ledig.

Innkvartering
Gjestende teaterarbeidere innkvarteres i teaterets egen leiligheter. Leilighetene er trivelig innredet med tre eller fire soverom, stue, kjøkken og bad. For avkobling på sene kvelder finnes det også vedovn, TV og DVD-spiller.

 

Administrasjonsetasjene

Figurteatrets kontorer og møterom befinner seg i 2. og 3. etasje. Her finnes også en badstue som fritt kan bruke av teaterets gjester.

Kontorfasiliteter
Figurteatrets stilfulle bibliotek (med innbygd peis) fungerer også som møterom og gjestekontor. Teateret har trådløst bredbånd og er godt utstyrt med printere og kopimaskiner.

Systue
Systua er lys og romslig og gir gode arbeidsforhold for alt av tekstilarbeid. Den inneholder det meste av ordinært forbruksmateriell og et lite utvalg av tekstiler. Våre sømfaglige assistenter bistår gjerne med små og store syoppdrag til forestillingene.

Dukkeverksted
Dukkeverkstedet ligger vegg i vegg med syrommet og er et stort og lyst atelier der alle slags skapninger kan fremstilles.

Kjøkken
Figurteateret har et fullt utstyrt kjøkken som også fungerer som felles lunsjrom og som selvfølgelig også står til disposisjon på kveldstid.

Vaskerom
I tilknytning til kjøkkenet finnes vaskerom som står til disposisjon, og i 3 etasje finnes et tørkerom.


Publikumsetasjen

Alle publikumsaktiveter foregår i 1. etasje – på bakkeplan.

Forestillingssal
Figurteatrets Store Sal er en «black box» på 9,6 x 9,3 x 5,5 m. (b d h). Vi har det meste av lyd- og lysutstyr, og under forestillinger setter vi vanligvis inn et publikums-amfi. Vi har flere forskjellige løsninger, der den største rommer ca. 90 tilskuere.

Teknisk verksted
I tilknytning til Store Sal har vi et lager/verksted for lyd- og lysutstyr, der det meste som har ledning kan ordnes og fikses.

Prøvesal
Vår Lille Sal brukes oftest som prøvesal og treningsrom. Salen er en «black box» på 9,2 x 5,7 x 2,8m. Den ene kortveggen er dekket av speil. Salen har flere store vinduer som kan blendes av. I tillegg til å være en utmerket prøvesal er Lille Sal mer enn én gang blitt brukt til premiérefester…

Foajé
Mellom salene finner vi publikumsfoajéen. Foajéen har selvfølgelig både lysekrone, piano og bardisk, og den brukes som teatercafé før forestillinger.


Teknisk etasje

De fleste av Figurteatrets tekniske rom ligger underetasjen.

Skuespillergarderober
Om vi beveger oss ned i underetasjen, finner vi to skuespillergarderober.

Lager
Det er i alt tre lagerrom i kjelleren. I rekvisittlageret finner man rekvisitter, gamle figurer, masker, kostymer osv. (også kalt muggrommet). I kulisselageret finnes settstykker, maskvegger osv. Innerst finner man lager for diverse publikumspodier og riggelementer (også kalt champagnerommet)

Maleverksted
Kanskje ikke en full malersal – men verkstedet inneholder det meste av hva man trenger.

Snekkerverksted
Godt utstyrt med manuelt verktøy, elektrisk og trykkluft-drevet verktøy og et lite materiallager.

 
Sist endret 04.10.2016
Fant du det du lette etter?

Redaktør: Geir Johnsen | Webansvarlig: Håvard Vognild  | CMS/Webdesign: ACOS