FIN OG KULTURELT MANGFOLD 2008

Figurteateret i Nordland (FIN) deltar som en av mange kulturprodusenter i Kulturelt Mangfold 2008.
Kulturelt Mangfold er et statlig initiativ som i tråd med Stortingsmelding 17 blant annet har som mål å påse at institusjoner og organisasjoner som mottar offentlig støtte til kulturaktiviteter, i større grad enn i dag avspeiler det kulturelle mangfoldet som finnes i dagens Norge.Initiativet gir FIN en ekstra kanal til å synliggjøre våre pågående bestrebelser på å fremme kulturelt mangfold.
 
Figurteateret i Nordland produserer teaterforestillinger og gjennomfører prosjekt som gir ulike perspektiver på etniske og kulturelle spørsmål. Enkelte av våre produksjoner presenterer minoritetsuttrykk og  blandingsformer,  og gjennomføres i samarbeid med eksperter eller andre innblandede innen feltet etnisk og kulturelt mangfold.
 
Eksempler på forestillinger fra Figurteateret i Nordland i 2007/2008 som særlig fokuserer på etniske og flerkulturelle problemstillinger er:
 
Store Stemme
av Geirdis Bjørlo i samarbeid med Figurteateret i Nordland
 
Forestillingen er nominert til Heddaprisen 2007 i kategorien "Årets barne- og ungdomsforestilling".
 
”(Store Stemme) er et utrolig gjennomført stykke, både når det gjelder håndverk, scenografi, manus og spill. Det er et lærestykke og regissøren har sørget for å gjennomføre denne formen gjennom hele forestillingen. Det har ført til at Store Stemme er svært tydelig og lett tilgjengelig for både barn og unge.” 
Elisabeth Leinslie, jurymedlem Heddaprisen 2007
 
Ved bruk av formspråk kjent fra dataspill,  strategi og rollespill med miniatyrarmeer, setter forestillingen Store Stemme lys på kulturkollisjoner og viktigheten av forståelse og toleranse av andre kulturer.
 
Forestillingen bygger på fortellingen om indianeren Store Stemme fra selvbiografien til svartfothøvdingen Lange Lanse – utgitt i 1928. Mot slutten av 1800-tallet, innenfor grensen til et indianerreservat ikke langt fra Duke Lake i Saskatschewan,  førte en misforståelse til den største menneskejakten i Vestterritoriets historie. Kjernebudskapet i forestillingen at ulogiske og farlige situasjoner kan oppstå fordi vi ikke har nok kunnskap om hverandre og om våre respektive kulturdefinerte leveregler. Forestillingen griper direkte inn problemene knyttet til vår egen tids kulturkollisjoner og formidles i et scenespråk som gjøre dette forståelig for eldre barn og ungdom.
 
I forbindelse med forestillingen er det utarbeidet et spesiallagd skolemateriale som lærere kan benytte som supplement til sin undervisningen. Gå til Skolemateriellet.
 
 
 
 
 
Fabrik
av Wakka Wakka Productions i samarbeid med Figurteateret i Nordland.
 
“Glimrende håndverk og skuespill. Men først og fremst er ”Fabrik” et usedvanlig sterkt tidsbilde om en (jødisk) manns skjebne.”
Kari Frøyland, Lofotposten.
 
Moritz Rabinowitz var en mann som tenkte stort og annerledes - en visjonær. Han var en polsk-jøde og immigrerte til Norge i 1909. I 1911 bosatte han seg i Haugesund. Rabinowitz åpnet herrekonfeksjonsbutikker i Haugesund, Stavanger, Egersund, Sauda og Kristiansand, og i Haugesund bygget han Nord-Europa's mest moderne konfeksjonsfabrikk: Condor.
 
20 forskjellige dukker sørger for at Fabrik er en forestilling full av overraskende visuelle elementer og karakterer som dukker opp i høyt tempo. Fabrik vil ta utgangspunkt i historiske hendelser og fokuserer på en familie som står mellom to kulturer (norsk/jødisk) i en tid da Sentral-Europas politikk dreier seg mot dem. Den spesialkomponerte musikken henter inspirasjon i mellomkrigstiden.
 
Wakka Wakka har sin base i New York og består av 3 amerikanere og en nordmann. De gjestet Norge i 2006 med The death of Little Ibsen, og har skapt oppsikt med sine forestillinger for voksne. Les mer: http://www.wakkawakka.org
 
 
I forbindelse med forestillingen er det utarbeidet et spesiallagd skolemateriale som lærere kan benytte som supplement til sin undervisningen. Gå til Skolemateriellet.
 
 
 
Fant du det du lette etter?

Redaktør: Geir Johnsen | Webansvarlig: Håvard Vognild  | CMS/Webdesign: ACOS

Hold meg oppdatert

 

 

Find us on facebook,finn oss på facebook

Hva skjer?

HVA SKJER?
3. nov 2017: Solace (preview)
2. des 2017: Juleverksted
9. feb 2018: Made in China
... mer kommer ...

 

ON TOUR:
Jan 2017: Table Manners
Jan/feb 2017: Mørkemodig
Feb 2017: Aske/Cendres
April 2017: Coulrophobia
Sept 2017: Det Ukjente landet
Sept: 2017: Chambre Noire
Nov 2017: Mørkemodig
Nov 2017: Nordicité
Feb: 2018: Made in China
Juni: 2018: Yana & The Yeti

WHO'S AT NVT 2018:
Jan: Plexus Polaire
Jan: Blair Thomas & Company
Feb: TBA
Mar: Plain Sight
Apr-May: ZOU Theatre Company
Jun: Blair Thomas & Company
Jul: Lisa Lie
Aug-Sep: Green Ginger
Oct-Nov: The Krumple
Nov- Des: Katma