FIN – VÅRPROGRAM: Munch vs. van Gogh.

Figurteatret i Nordlands vår-program byr på et fantasimøte mellom Norges største maler Edvard Munch og hans forbilde Vincent van Gogh, i regi av Jo Strømgren. For ungdommen byr teatret på en av Shakespeares mest populære komedier i en versjon skapt av et internasjonalt kompani bestående av scenekunstnere fra 7 nasjonaliteter. Teatret åpner for femte gang dørene for Den Unge Scene, en tre-dager-festival for 80 unge teaterskapere fra Nordland. Figureatret byr også på gjensyn med Vindstille, Saga, Bakeriet, Radio Exit Live og LilleMia. Som sedvanlig stiller Figurteatret med et eget figurteaterprogram under teaterfestivalen i Stamsund.

Vårens premierer

Vårens premiereforestillinger er The Painter og LOVE. PLAY. ON. DEATH.

The Painter  

En co-produksjon mellom Jo Strømgren Kompani, Ulrike Quade Company (NL), Staatstheater Oldenburg (D) og Figurteatret i Nordland (N).

Virtuost dukketeater, vakker dans og humoristisk teater i regi av en av våre internasjonalt mest anerkjente teaterskapere Jo Strømgren. Hva skjer dersom Edvard Munch møter Vincent van Gogh i dag? Noen hendelser er mer eksklusive enn andre. Når teppet går opp for det første møte mellom Edvard Munch og Vincent van Gogh, kan vi kun forvente det uventete. Kan to av den moderne kunstens fremste ikoner fortelle oss noe om vår egen forvirrete samtid. Eller sitter de fast i historien – rett og slett som ikoner?

Jo Strømgren kompani er et av Norges mest kjente danseteaterkompani, kjent for sine humoristiske og visuelle forestillinger.  Tyske Ulrike Quade er en av Europas mest respekterte figurteaterkunstnere og turnerer jevnlig over hele Europa. Disse to har fra før samarbeidet med Figurteatret om forestillingen The Writer som var inspirert av Knut Hamsuns verker. For sin innsats i The Writer ble Ulrike Quade nominert til Norges mest høyt hengende teaterpris, Heddaprisen.

Forestillingen har premiere 4. juni under teaterfestivalen i Stamsund og spiller 10. juni på Lofoten Kulturhus og 6-10. desember på Den Norske Opera og Ballett.

           

LOVE. PLAY. ON. DEATH.

En co-produksjon mellom Teaterkompaniet Erler og Figurteatret i Nordland. Forestillingen får premiere 5. mars i Svolvær Kulturhus.

«Hvis musikk er kjærlighetens fòr - spill mer!» - Shakespeare

LOVE. PLAY. ON. DEATH. er et eksotisk og energisk totalteater skapt av et musikalsk ensemble fra 7 ulike nasjoner; inspirert av Shakespeares mest populære komedie, Helligtrekongersaften. I LOVE. PLAY. ON. DEATH. smelter levende musikk, bevegelse og tekst sammen til et visuelt og helt særegent univers.

 

Initiativtakeren til prosjektet er de norske skuespillerne Cecilie Lundsholt og Elisabet Topp, kjent fra samarbeid med norsk-tsjekkiske NIE. Disse har knyttet til seg den engelske instruktøren Gabriel Gawin, kjent fra samarbeid med den polske teatergruppen Song of the Goat og regissøren Peter Brook. Forestillingen mønstrer et internasjonalt ensemble med scenekunstnere fra Norge, Finland, Sverige, Belgia, England, Frankrike og New Zealand. Forestillingen får premiere 5. mars i Lofoten Kulturhus, Svolvær.

 

Gjensyn med publikumsfavoritter

 

Vårens program byr også på gjensyn med publikumsfavorittene Saga, Vindstille og Radio Exit Live.   

 

Saga

En co-produksjon mellom Wakka Wakka og Figurteatret i Nordland.

Saga er dukketeater med episke dimensjoner med over 20 forskjellige dukker i alle størrelser og en satire over finansakrobatikk og grådighet. Forestillingen kretser rundt skjebnen til en islandsk familie under finanskrisen. I forestillingen møter du både ny-rikinger og hevngjerrige vikinger. Bak forestillingen står Wakka Wakka kjent fra suksessforestillinger som Fabrik og Baby Universe. Saga ble produsert og hadde premiere i Stamsund i 2012. Forestillingen får USA-premiere 9. mars på Rose Nagelberg Theatre, Manhatten, New York. Saga spiller i New York i tre uker. I juni og oktober er forestillingen tilbake i Nordland på turne.

 

Radio Exit Live

En co-produksjon mellom Ulrike Quade Company og Figurteatret i Nordland. En forestilling som blander elementer fra skuespillerteater, dukketeater, performance og varieté. En moderne moralitet om en mann som jakter sin morder i en sone mellom de levende og de dødes land. Forestillingen hadde premiere i Stamsund 1. november 2011 og Nederlandsk premiere i Amsterdam 16. november 2011. Er blitt vist på Centralteatret i Oslo og på turne i både Norge, Belgia og Nederland. Spilles på Vinterlysfestivalen i Mo i Rana 29. januar, på Ilios festivalen i Harstad 1. februar, i Lofoten kulturhus Svolvær 4. februar og Bodø Kulturhus 6. februar. 

 

Vindstille

En co-produksjon mellom The Lunatics og Figurteatret i Nordland.

Vindstille har siden premieren i 2010 vært en av Figurteatrets mest populære co-produksjoner både i Norge og Nederland. En musikalsk energibombe av en forestilling som blåser sjøsprøyten opp på bakerste rad. Vindstille skal blant annet vises under Kulturtorget i Møre og Romsdal i januar på nytt turnere i Nederland. I august er forestillingen invitert til Bristol Festival of Puppetry.

Barn & unge

På vårens barneprogram står Bakeriet av Katma og Katrine Strøm og Lillemia av Tromsø-gruppen Ferske Scener. I tillegg invaderes Stamsund i mars av unge scenekunstnere som skal vise sine forestillinger under den regionale DUS-festivalen.

Bakeriet

En co-produksjon mellom Katma og Figurteatret i Nordland.

Bakeriet hadde premiere i Stamsund i fjor og har siden dette gjestet skoler i Nordland. Forestillingen vakte stor begeistring under Showbox i Oslo, som er Scenekunstbrukets årlige messe for teaterforestillinger. Forestillingen spilles 25 ganger i Nordland i januar og vises blant annet på Vinterlysfestivalen i Mo i Rana. I februar gjester forestillingen blant annet Hålogaland Teater i Tromsø.  Se turneplanen her.

 

LilleMia

En co-produksjon mellom Ferske Scener og Figurteatret i Nordland.

En forestilling for barn om å håndtere livets vanskeligheter. Og om å si i fra, også når ingen applauderer. LilleMia blir usynlig for mor og far. Mor og far har dårlig samvittighet. LilleMia rømmer og havner til sjøs. Her møter hun Frosken som tror han er en forhekset prins, en utslitt sjøkaptein og et orakel. Ingenting blir det samme igjen.

Manus er skrevet av Toril Solvang i samarbeid med barn og Ferske Scener. Ferske Scener springer ut av Totalteatret og har sin base i Tromsø. Gruppen er mye kjent for sitt arbeid med å skape nye teatertekster for barn.

LilleMia hadde premiere på Figurteatret 8. april 2011. Forestillingen skal på turne i Nordland for Den kulturelle skolesekken 8.-19. april.  

Den Unge Scene 2013

For 5. gang inntar teaterinteressert ungdom fiskeribygda Stamsund for å vise sine egne oppsetninger av rykende fersk dramatikk skrevet av flere toppnavn innen norsk samtidsdramatikk. I år forventes festivalen å mønstre 80-100 unge scenekunstnere fra hele Nordland. Den regionale DUS-festivalen i Nordland arrangeres i Stamsund  22.-24. mars i samarbeid med Sceneinstruktørordningen i Nordland.    

FIN Scene 2013

Figurteatret stille også i år med eget program 4.-8. juni under Stamsund Internasjonale Teaterfestival 2013. Festivalprogrammet slippes i slutten av februar. Se www.stamfest.no

Fant du det du lette etter?