Velkommen til FiN Scene 2012

Figurteatret presenterer hele 7 produksjoner fra Russland, Frankrike, England, Nederland og Norge på årets FiN Scene program under Stamsund Internasjonale Teaterfestival (SIT) 29. mai til 2. juni.  I tillegg til Figurteatrets program presenterer SIT et omfattende program. Se hele programmet på www.stamfest.no, her kan man i tillegg kjøpe billetter til alle forestillingene. Velkommen til Teaterfest!
 

Årets FiN Scene-program er dominert av kvinner. Prosjektskapere og regissører som franske Giselle Vienne, tysk-nederlandske Ulrike Quade, franske Claudia B. Poulsen og den unge russiske duoen Maria Kritskaia og Ekaterina Malininia. At det er kvinnene som dominerer programmet er ikke en tilfeldighet eller et utslag av kjønnskvotering. Det er fordi de modigste og mest kompromissløse prosjektene innen figurteater er skapt av kvinner. Og 5 av dem kommer altså til Stamsund. I tillegg byr FIN Scene på gjensyn med folkekjære artister som Michel Laubu fra Turak og Dik Downey fra Pickled Image, og om ikke det var nok, Nordlands eget MeanEnsemble med konsertfavoritten ”Don’t beat your wife (every night)”!

Vi ønsker publikum god fornøyelse!

Last ned det trykte FiN Scene-programmet her (PDF). (PDF, 3 MB)
(Wolf Tales og Don't beat your wife spilles onsdag 30. mai)

CHOOK & GEK - Melting Point /Figurteatret (Rus/Nor)

PREMIERE
Tirsdag 29. og onsdag 30. juni (For familie, anbefalt fra 6 år)
Spilles på Figurteatret

En visuell og ordløs gjenfortelling av den unge russiske prosjektgruppen Melting Point, av Chook & Gek av Arkadiy Gaidar, en av de mest populære moralske fortellingen under Sovjet-epoken. En forestilling om de to brødrene, "Chook" og "Gek", og deres reise med sin mor fra Moskva til det kalde nord for å feire nyttår med sin far. Melting Point er en nystartet uavhengig teatergruppe med base i St. Petersburg, med medlemmer fra ulike kunstneriske disipliner. Produksjonen er støttet av BarentsKult. 

 

JERK - Giselle Vienne (Fra)

GJESTESPILL
Tirsdag 29. juni
For voksne
Spilles på Vaglebruket
web:
www.g-v.fr


Jerk bygger på den autentiske historien om den amerikanske seriemorderen Dean Corll som med hjelp av tenåringene David Brooks og Wayne Henley, drepte mer enn 20 gutter i delstaten Texas i løpet av 1970-tallet. Forestillingen er en solo og formet som en rekonstruksjon av forbrytelsene av den unge medhjelperen David Brooks. Bak forestillingen står koreografen og dukkemakeren Giselle Vienne, en kunstner som i de siste årene har fått stor oppmerksomhet for sine kontroversielle iscenesettelser hvor mørke tema som dødslengsel, vold og pedofili blir tatt opp. I følge Vienne er vi nødt til også å konfrontere oss med det vi frykter. Kunsten er et egnet rom til dette. Forestillingen presenteres i samarbeid med Stamsund Internasjonale Teaterfestival.

RADIO EXIT LIVE - Ulrike Quade Company / Figurteatret (Ned/Nor)

Lørdag 2. juni 
For voksne
Spilles på Teater NOR - Gimle
web: www.ulrikequade.nl

Den tyskfødte regissøren og figurteaterartisten Ulrike Quade bor og arbeider i Amsterdam. Hun regnes til en av den nederlandske figurteaterscenens mest lovende artister. I Norge ble hun i 2010 nominert til den prestisjetunge Heddaprisen for sin innsats i Hamsun-forestillingen ”The Writer”, en forestilling hun skapte i samarbeid med Jo Strømgren og Figurteatret i Nordland. Hennes nyeste forestilling ”Radio Exit Live” kombinerer dukker, dansere og akrobater i spektakulær forening. Forestillingen kan beskrives som en krimgåte i svev mellom liv og død. En radio kunngjør nyheten om et bestialsk rovmord. En mann ankommer et skyggeland og oppdager at det er han selv som er mordofferet. Ut fra skyggene trer et ufødt barn, med et inderlig ønske om å bli født og få føle kroppens vekt og varme. Finnes det en vei videre for dem begge?
”Dundrende suksess … Forrykende.” Lofotposten.
”Groteskt, surrealistisk og nydelig” Lofot-Tidende
.
 

SEXTOYS - Theatre Hommes de Terre (Fra)

GJESTESPILL
Fredag  1. juni
For voksne
Spilles på Vaglebruket
web: http://theatrehommesdeterre.com/

Fra Frankrike kommer sangeren og figurteaterartisten Claudia Beaufreton Poulsen med sitt show "Sextoys". Forestillingen er inspirert av punkbevegelsen og den franske feministen og filosofen Simon de Beauvoir. Poulsen forteller at prosjektet ble skapt ut fra hennes presserende behov for å posisjonere seg som kvinne. Etter å ha lest Beauvoir så hun foran seg en punk-kvinne med en sylskarp tunge fortelle historien om en kvinne med punk musikk, tabubrytende ord, enkelhet og energi. "Sextoys" er også en utforskning av kjønnsroller, sex ikoner og det feminine i det maskuline og vice versa. ”Sextoys” proklamerer: Det er ingen forskjeller mellom menn og kvinner, vi er kanskje verken en mann eller en kvinne, men DEN ANDRE! Foruten Poulsen selv møter vi på scenen skuespilleren Thierry Robard, pianisten Eve Risser og gitaristen Domnique Morisset.

 

FYRVOKTEREN (Gardien de phare(s) et autres loupiotes)  - Turak/ Figurteatret (Fra/Nor)

NORGESPREMIERE
Fredag
  1. juni og lørdag 2. juni 
For voksne/alle  
Spilles på Figurteatret
web:
www.figurteatret.no

Alle fyrlyktene er automatisert og fyrvokteren er blitt arbeidsledig. Fyrvokteren erklærer seg for ”vokteren av alle lys” og drar ut i verden for finne små og store lykter som han kan passe og pusse. Objektteatermagikeren Michel Laubu tryller fram, ved hjelp av dukker, skygger, objekter og lydspråk de underligste fantasilandskap og poetiske opptrinn. Forestillingen, som ble utviklet ved Figurteatret i Nordland, kommer til Stamsund direkte fra premiere ved Le Bateau Feu - Scène nationale Dunkerque. Turak ble opprettet av Michel Laubu i 1985 og har sin base i Lyon i Frankrike. Turak besøkte også SiT i 2009 og 2010 med forestillingene ”Deux Pierres” og ”Novelles et Courtes Pierres”. 

WOLF TALES - Pickled Image (UK)

GJESTESPILL
Onsdag
  30. mai
For voksne/alle
 
Spilles på Vaglebruket
web:
www.pickledimage.co.uk

Stor og stygg, men er ulven egentlig så slem? Ulvens sjanse til å komme med sin forsvarstale har endelig kommet. Han var aldri ute etter å skade de tre små grisene, han ville bare henge med dem. At husene deres hadde alvorlige konstruksjonsfeil kan ikke ulven klandres for, og er egentlig de tre små grisene så uskyldig som alle skal ha det til? Inne i ulven skjuler seg dukkeskaperen Dik Downey, en av drivkreftene i legendariske Pickled Image fra Bristol i England, som i samarbeid med Figurteatret har skapt figurteater suksesser som ”Hunger”, ”Houdini’s Suitcase” og ”Little Edie”. Dik frykter at ulven i tillegg vil bli å finne ute i Stamsunds gater sent og tidlig under festivalen. Forestillingen presenteres i samarbeid med Stamsund Internasjonale Teaterfestival.

Don't BEAT your wife (Every Night) - The MeaNensemble (Nor)

KONSERT
Onsdag  30. mai
For voksne/alle
Scene: Figurteatret
web: www.musikkinordland.no

Sprudlende og vanvittig tegnefilmmusikk i beste Snurre Sprett-stil skapt av den eksentriske komponisten Raymond Scott, blandet med absurde reklamefantasier fra 60-tallets USA. MeaNensemblet, et 9 manns ”All Star Band” varter opp med konsertversjonen av den kritikerroste teaterkomedien White (Brain) Wash som sammen med Paolo Nani ble spilt på scener over hele Norge og spilte tre uker i København. MiNensemblet, som de vanligvis heter, har sin base i Narvik.
"En glitrende vittig, visuelt suveren og musikalsk virtuos forestilling på europeisk nivå!"
Ida Lou Larsen om White (Brain) Wash.

 


Fant du det du lette etter?