Figurteatrets program i 2012

Figurteatret byr i 2012 publikum i alle aldre i Nordland hele 9 ulike produksjoner av anerkjente kompanier og scenekunstnere fra Norge, USA, Russland, Nederland og Frankrike. Årets repertoar/program rommer noe for enhver smak. Fra halsløs moro for hele familien, via godbiter for figurteaterentusiaster, til produksjoner som vil provosere og skape debatt.

Av de sentrale navnene på blokken er Obie-prisvinner Wakka Wakka, Hedda-nominerte Ulrike Quade Company, det franske objektteatret Turak, årets skolesekk hit i Norge - elleville The Lunatics, gullsekkvinner og festspillkunstnere Katma fra Andøya og ikke minst Giselle Vienne, en av Europas heteste og mest kontroversielle figurteaterkunstnere akkurat nå.

Figurteatret (FIN Scene) har i løpet av de siste årene innarbeidet seg som et utested/kveldstilbud. Teatret satser også i 2012 satt seg som mål å holde oppe frekvensen med tilbud til Lofotværingen fra egen scene i Stamsund. Teater, musikk, filmtilbud! Først ut her er Lofoten Bygdefilmfestival, deretter Henning Gravrok i samarbeid med FOT og folkerockegruppen Valkyrien Allstars.

Figurteateret i Nordland ønsker publikum i Nordland velkommen til teatret.

 
Her er noen av godbitende i 2012:
 

SEXTOYS - Theatre Hommes de Terre (Fra)
Gjestespill, vises under Stamsund Int. Teaterfestival

Trenger du tips på andre måter du kan bruke sex leketøyet ditt på så gå se Sex Toys. Sex Toys kan beskrives som et en sexy puppet-post-punk-konsert, og kan anbefales for alle de som hater dukketeater. Sex Toys er et sammenstøt mellom Sex Pistols egen Johnny Rotten og feminismens grand old lady Simon de Beauvoir.


JERK - Gisele Vienne (Fra)
Gjestespill, vises under Stamsund Int. Teaterfestival

Til Stamsund kommer Vienne med den sterkt aktuelle og kontroversielle forstillingen JERK. Forestillingen bygger på historien om den amerikanske seriemorderen Dean Corll som med hjelp av tenåringene David Brooks og Wayne Henley, drepte mer enn tjue gutter i delstaten Texas i løpet av 1970-tallet. Ikke vær av de som fordømmer denne forestillingen før du har sett den! En forestilling av Gisele Vienne. Det heteste navnet innen figurteater i Europa i dag. Kjent for sine kontroversielle iscenesettelser hvor hun benytter dukketeater i nye sammenheng. JERK har gjestet mange festivaler i Europa de siste årene, også utenfor figurteatrets bransjefestivaler. Presenteres i samarbeid med Stamsund Int. Teaterfestival.


RADIO EXIT LIVE - Ulrike Quade Company (Ned)/ Figurteatret
Spilles på Oslo nye, Trikkestallen 14.-15. mai
Spilles under Stamsund Int. Teaterfestival

Et moderne drømspill. Dans, akrobatikk, dukketeater og skuespilleri i vakker og gåtefull forening. En moderne ”synder”, et offer for et brutalt rovmord, ankommer ett ”mellomland” på jakt etter en sin morder. Vil han oppnå rettferdighet! Figurteatrets mest ambisiøse produksjon til nå. Forestillingen har turnert i Nederland, men er nå klar for Nordland.


VINDSTILLE - The Lunatics (Ned)/ Figurteatret
På Turne i Norge i oktober og november

En høyenergetisk og vakker hyllest til livet ved havet, til barndommen og den første kjærligheten. Pressens dom var: En orkan av en forestilling! Savn så det skriker i sjelen! Som å befinne seg på innsiden av en storm! Uansett: Vindstille er en av skole-Norges mest etterspurte forestillinger i 2012, kjøpt inn for visning av skoler både i Nordland, Møre og Romsdal, Agder og Lørenskog. Ikke gå glipp av ”galningene” fra Utrecht og deres forestilling skapt ut fra inspirasjon fra opphold i Lofoten.

FYRVOKTEREN – Turak (Fra) /Figurteatret
Premiere 9/5 i Dunkerque, Frankrike.
Spilles under Stamsund Int. Teaterfestival 28/5-2/6
Turne i Nordland i september

Figurteatermagikeren Michel Laubu forteller ved hjelp dukker, objekter og fantasispråket turakisk om den arbeidsløse fyrvokteren på jakt etter nye lys og lykter å passe og pusse. Velkommen til en verden du aldri før har besøkt. En forestilling som lukter av fantasiens kyster, måker. Kommer til Nordland kort etter premiere i Dunkerque. Nok en forestilling utviklet ved Figurteatret i Nordland som henter inspirasjon fra Lofoten.

CHOOK & GEK - Melting Point (Rus) / Figurteatret
Premiere 29/5 på Stamsund Int. Teaterfestival
Turne i Nordland i sept/okt

Chook & Gek er en russisk eventyrreise fra St. Petersburg til Nordpolen fortalt med det visuelle teatrets samtlige virkemidler. Et eksotisk russisk-norsk samarbeid. Prosjektet innleder Figurteatrets samarbeid med Russland og er støttet av BarentsKult. For barn.

BAKERIET – Katma (Nor)/ Figurteatret
Premiere 21/9 i Stamsund
Turne i Nordland i september

Bakeriet er en leken og sanslig forestilling som setter smakssansene i sving og får fart på fantasien. Publikum blir invitert inn i et underlig bakeri drevet av tre underlige bakerinner. Handlingen i Bakeriet følger oppskriftenes dramaturgi! Det hele starter med ingrediensene og ender opp med ferdige bakverk som publikum får smake! Store forventninger stilles til tidligere Gullsekk-vinner og festspillerkunstner Katrine Strøm og hennes 4. produksjon ved Figurteatret. Bakeriet er en forestilling med ekte Katma touch – forførende, gåtefull, spennende, vakker, åpen for publikumsdeltagelse, på barnas premisser, forbudt for voksne!

ALTFOR MANGE KANINER - Wakka Wakka (Nor/USA)/ Figurteatret
På Turne i Nordland 13.februar-16. mars

Obie-winner Wakka Wakkas nyeste familieforestilling! En halsløs og sjarmerende Punch & Judy forestilingen med moderne vri hvor du på ett og samme brett får møte den omsorgsfulle familiefaren Stig, kjendiskokken Halvstrøm, Hans Majestet Harald og Vår Herre. Trenger du råd om hvordan bli kvitt vårkåte skadedyr og annet som truer familiefreden så er dette forestillingen for deg. Både for bestemor og barnebarn.


SAGA - Wakka Wakka (Nor/USA)/ Figurteatret
Premiere desember 2012

Prisbelønte Wakka Wakka kjent for sin overdådige og underholdende Muppet-teater med ny produksjon på Figurteatret! Etter å ha tatt for seg Holocaust i FABRIK (2007) og verdens undergang i BABY UNIVERSE (2010) går Wakka Wakka løs på den globale finanskrisen i SAGA, med utgangspunkt i Islands økonomiske kollaps og vår forestående økonomiske ruin. I gjeldsofferet Egil vekkes gamle de urnordiske blodhevnstanker til live i det banken tar huset hans. Forestillingen settes opp i New York i hele mars 2013!FiN Scene våren 2012:
Arrangementer på Figurteatret.

Fredag 9. mars: Lofoten Bygdefilmfest med Altfor mange Kaniner.
Filmer, filmverksted for barn og unge og familieforestilling av og med Wakka Wakka.

Torsdag 22. mars: Henning Gravrok band.
En av Nord-Norges aller viktigste og fremste jazzmusikere gjennom tidene med fullt band. Konserten arrangeres i samarbeid med FOT.

Fredag 20. april: Valkyrien Allstars.
Valkyrien Allstars med fullt band. De Spellemannsnominerte folkemusikkrockerne som mottok Platinaplate for sin debutplate. Konserten arrangeres i samarbeid med FOT.

Tirsdag 29. mai: Chook & Gek. (premiere)
Vårens første premiere Chook & Gek av Melting Piont (Rus) er en russisk eventyrreise fra St. Petersburg til Nordpolen. Produseres på Figurteatret i april og mai.

I tillegg presenterer Figurteatret et omfattende program under Stamsund Internasjonale Teaterfestival 29/5-2/6.


Forprosjekter i 2012
I januar, februar og mars 2012 ”forproduseres” flere prosjekter på Figurteatret. I et forprosjekt får gruppene mulighet til å utforske og å prøve ut ideer og konsepter til planlagte forestilinger. Figurteatret stiller med prøvelokaler, utstyr og personale og gir gruppen den oppfølgning de trenger Følgende grupper er innvilget forprosjekt på figurteatret i 2012:

Januar: Wakka Wakka med Saga
Februar: Teater Visuell med Krakel Spetakel
Mars: Dæhlien og Wærness med Forvandlingstykker
Mars: Katma med Bakeriet
Oktober: Skyberg med Pompel og Pilt

Figurteatrets premierer i 2012
FYRVOKTEREN - Turak (Fra) /FiN, Premiere 9/5 i Dunkerque, Frankrike.
CHOOK & GEK - Melting Point (Rus) /FiN Premiere 29/5 i Stamsund
BAKERIET - Katma (Nor)/FiN Premiere 21/9 i Stamsund
SAGA - Wakka Wakka (Nor/USA)/FiN Premiere desember 2012 i Stamsund


Figurteatrets turneer i 2012
ALT FOR MANGE KANINER - Wakka Wakka (Nor/USA)/FiN Feb/mars - Nordland
RADIO EXIT LIVE - Ulrike Quade Company (Ned)/FiN Mai – Oslo/Stamsund
FYRVOKTEREN - Turak (Fra) /FiN Sept - Nordland
VINDSTILLE - The Lunatics (Ned)/FiN Okt/nov - Norge
CHOOK & GEK - Melting Point (Rus)/FiN Sept/okt - Nordland
BAKERIET - Katma (Nor)/FiN Sept – Nordland

Fant du det du lette etter?